dinsdag 8 februari 2022

Maak je eigen grime guards


Een grimeguard is een beschermhoes die je om je borduurframe kunt doen om je werk te beschermen tegen vlekken. Ook kun je hierin handig je extra stof opbergen zodat het niet in de weg zit. En wat is er nou leuker dan je werk opfleuren met een bijpassend stofje? 😁

Je kunt grime guards maken voor zowel q-snaps als scrollframes en ook voor borduurringen is deze methode geschikt. 

Een grime guard maken is super makkelijk en snel. Ik heb een video gemaakt waarin ik je laat zien hoe het moet. 


De video kun je hier bekijken 

                                 

1. Bepaal de lengte van je grime guard. Hiervoor heb je de omtrek van je frame nodig. Dat is de lengte van alle zijden bij elkaar opgeteld. Onderaan vind je een tabel met veelvoorkomende maten. 

Omtrek frame + 2" = lengte grime guard. 

dus voor een q-snap van 11 x 17 heb je een strook nodig van:

11 + 17 + 11 + 17 + 2 = 58"

Werk je liever in cm? Dan kun je het getal vermenigvuldigen met 2,54, 

dus 58 x 2,54 = 147cm

2. Knip of snij een strook katoenstof van 6 inch breed (15cm) x de lengte die je net hebt gevonden. 

Het kan zijn dat je meerdere stroken nodig hebt omdat je stof niet lang genoeg is. Bij stap 6 lees je hoe je die aan elkaar kunt naaien. 

3. Knip 2 stukken elastiek. Ik gebruik plat elastiek van 6mm. De lengte bepaal je als volgt:

halve omtrek frame + 2" = lengte elastiek

dus 11 + 17 + 2 = 30"

4. We maken aan de boven en onderkant van de strip een tunnel om het elastiek door te rijgen (langs de lange zijde). Om het mezelf makkelijker te maken teken ik hiervoor aan de achterkant alvast een hulplijntje op 0,5 inch en op 1,25 inch vanaf de rand. Ik doe dit zowel aan de boven als aan de onderkant. Zoals de gele lijnen op foto A. 

foto A

foto B 

5. Strijk de tunnel alvast voor. Leg de stof met de verkeerde kant naar boven. Vouw een randje om tot aan het eerste hulplijntje en strijk plat (foto A). Vervolgens vouw je nog een keer om naar het tweede hulplijntje om het open uiteinde te verbergen. Strijk weer plat (foto B). Doe dit aan de boven en onderkant.

6. Nu gaan we bij de naaimachine de korte uiteinden aan elkaar naaien om een ring te vormen. Je kunt op dezelfde manier extra stroken aannaaien als dat nodig is. Let erop dat je de tunnel eerst weer openvouwt zodat de stof plat ligt. 

Let de stof met de goede kanten op elkaar en naai een naad aan de korte zijde met een naadtoeslag van 0,5 inch (1,5 cm). Naai aan het begin en eind even heen en weer voor extra stevigheid. 

7. Deze naad blijft zichtbaar aan de binnenkant van je grime guard, dus die werken we netjes af om te beschermen tegen rafelen. Werk de uiteinden van de naad af met een zigzagsteek of vouw het flapje dubbel zodat het openuiteinde is ingesloten en naai zo dicht mogelijk op de rand vast. Naai aan het begin en eind even heen en weer. 

8. Nu naai je rondom de tunnel vast, zo dicht mogelijk bij de rand, maar laat een paar centimeter open aan het eind om het elastiek door te kunnen voeren. Doe dit zowel met de boven als de onderrand. 

9. Steek een veiligheidsspeld door het uiteinde van het elastiek en rijg hem door de tunnel. Helemaal rondom zodat de twee uiteinden uitsteken. 

10. Controleer of het elastiek niet gedraaid is en laat het met een paar cm overlappen. Naai dwars over het elastiek met een zigzagsteek. Naai eventueel een keer heen en weer zodat het elastiek niet los kan gaan. 

11. Als je nu de grime guard uitrekt zou het elastiek in de tunnel moeten verdwijnen en kun je het gaatje dichtnaaien.

Herhaal met de andere tunnel, knip de draadjes af en je grime guard is klaar voor gebruik. :)

Veel plezier 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten